Woensdag 09 juni 2021
H. Mis feestdag H. Antonius van Padua volgeboekt
Zondag 13 juni om 14 uur vieren we in de Onze-Lieve-Vrouwekerk de feestdag van de St.-Antonius met een heilige Mis om dank te zeggen voor de vele, verkregen gunsten.
Deze Viering is inmiddels ‘volgeboekt’.

Als Noveen tot de H. Antonius van Padua kwam een maximaal aantal mensen vanaf 13 april op negen dinsdagavonden om 19:00 uur samen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van het voormalige Kapucijnenklooster voor een H. Mis met noveengebed.
Al deze weken kon men intenties voor St.-Antonius inleveren in het speciale kistje achter in deze kerk om voor te lezen tijdens de noveen.

Antonius van Padua
In Portugal zeggen ze liever: Antonius van Lissabon. Hier is hij geboren in 1195. Vlakbij de kathedraal staat het nu nog als kerk zichtbare geboortehuis van deze heilige. Als kind van niet bepaald arme ouders heette Antonius ‘Fernandez’. De naam Antonius heeft hij pas later gekregen.
Fernandez wil graag bij Onze Lieve Heer zijn. Hiertoe gaat hij in een beetje deftig klooster. De monniken noemen zich kanunniken, levend volgens de regel van de heilige Augustinus. Na twee jaar in dit klooster in de buurt van Lissabon studeert Fernandez aan de beroemdste universiteit van Portugal, in Coimbra, ook nu nog heel bekend. Hij zou een heel knappe monnik worden, misschien nog weleens een beroemde professor.

Onze Lieve Heer heeft echter plannen met Fernandez. In Italië leeft namelijk in die tijd een beroemde heilige, Franciscus van Assisi.  Hij heeft ook een kloosterorde gesticht, Franciscanen gaan naar de missie toe.  Kort na de priesterwijding van Fernandez brengt men de lichamen van enkele franciscaanse martelaren naar Coimbra. In het franciscaanse klooster van Coimbra krijgen zij een graf.
Nu weet Fernandez wat hij wil. Hij wordt ook missionaris. Als Franciscaan krijgt hij de naam Antonius. Nog maar een paar weken in Marokko wordt hij ziek. Op weg naar huis voelt hij zich mislukt als missionaris. Maar God heeft nog genoeg plannen voor hem.
Op de terugweg staat er namelijk een sterke wind, die de boot van Antonius naar Sicilië drijft. Hier hoort hij van een grote vergadering van de Franciscanen in Assisi.  Hij gaat er naartoe en hoort nu bij de groep Franciscanen rond Bologna.  Antonius, die heel knap is, werkt nu als hulp van de kok en doet allerlei poetswerk in huis.

Op een dag houdt hij een heel mooie toespraak, onverwachts want er is iemand ziek geworden. Nu merken de andere Franciscanen pas hoe knap Antonius is. Hij preekt nu overal in het noorden van Italië. Veel mensen geloven weer in God,  in Jezus.
De heilige Franciscus benoemt nu Antonius als eerste Franciscaan tot professor in de theologie. Deze wetenschap gaat over God. Antonius geeft les in Bologna, dan in Frankrijk in Toulouse en Montpellier. Hij komt terug in Italië om les te geven in Padua. Maar er zijn weer vijanden van de Kerk, nu in Zuid-Frankrijk. Antonius wordt er naar toe gestuurd om te preken en de mensen de goede dingen over God en de Kerk te leren. Antonius preekt in Limoges, in Arles en op vele andere plaatsen in Frankrijk. Je ziet, hoe goed Onze Lieve Heer hem nu kan gebruiken. Antonius leert heel veel mensen hoe ze echt van God, van Jezus kunnen houden. Je kunt je voorstellen dat zo’n knappe man veel belangrijke taken heeft gekregen. Hij is overste geweest van een klooster en later zelfs provinciaal. Dat is de overste van een groot gebied, een ‘provincie.

In 1227 komt Antonius weer naar Italië. Er komen zoveel mensen naar hem luisteren, dat hij vaak buiten op een groot plein moet spreken. De laatste keer doet hij dit in Padua. Daar is Antonius in het jaar 1231 gestorven en ook begraven, 36 jaar jong. Er staat nu een prachtige kerk boven het graf van deze heilige.

We vieren het feest van Antonius van Padua op 13 juni:

God, Vader,
U hebt aan de mensen van Italië en Frankrijk
de heilige Antonius gegeven
om ze te helpen goed te geloven en goed te leven.
Geef ons ook mensen,
 die ons veel over U vertellen
en die ons helpen veel van U te houden.
Dit vragen we U door Christus, onze Heer.
Amen.