Zondag 11 maart 2018
Kerkbestuur vraagt steun van Grave, Den Bosch en Den Haag
De onderstaande tekst is op zondag 11 maart namens het kerkbestuur uitgesproken door haar vicevoorzitter.

De kerk is van de mensen. Het kerkbestuur ziet de kerken van Escharen, Gassel, Grave en Velp
als huizen van geloof, gemeenschap, gezamenlijke geschiedenis en dus gedeelde identiteit.

Jaarlijks vragen we u de parochie te steunen door deel te nemen aan de Actie Kerkbalans.

Wij beseffen dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Daarom houden wij de kerken open. Iedere dag. Inmiddels hebben al onze kerken een dagkapel waar iedereen welkom is.
Vele duizenden kaarsen worden ieder jaar bij de Moeder Gods of bij de Heilige Elisabeth gebrand. Ook is deze Dom een aantal maanden per jaar dagelijks geopend. Dat is in de zomermaanden, maar ook als de indrukwekkende kerstgroep van de pastoor er staat. Meer dan tienduizend (geregistreerde) gasten hebben zich vergaapt aan de schoonheid van onze kerk.

Wij doen er alles aan om ons religieus erfgoed te bewaren en op een positieve manier voor het voetlicht te brengen. Alle kosten daarvoor worden door de parochie gedragen. De overheid draagt steeds minder bij aan de instandhouding van monumenten en verwacht dat het merendeel van de lasten door de lokale gemeenschap gedragen wordt.

Het kerkbestuur kan deze kerk alleen openstellen voor gasten als er kerkwachten zijn die een oogje in het zeil houden. Op Hemelvaartsdag begint de dagelijkse openstelling weer en wij zoeken nog mensen die iedere dinsdag- of vrijdagmiddag in deze prachtige ruimte willen zijn als gastheer of -vrouw. Ook kunnen we nog extra ogen gebruiken voor het weekend van 7 en 8 april als in onze stad de Vestingstedendagen worden georganiseerd.

De verdrietige reden daarvoor is dat steeds meer ongenode gasten met lange vingers de H. Elisabethkerk bezochten. Er zijn braaksporen aangetroffen bij het parochiecentrum. Ook in de dagkapel sloegen dieven hun slag. Op glasheldere camerabeelden is te zien hoe zij - dagelijks! - te werk gingen. Deze bewegende beelden alsook foto’s van de auto (met Pools kenteken) van betrokkenen zijn ter hand gesteld van de politie. Het onderzoek heeft echter geen verdachten opgeleverd en is stopgezet. Het kerkbestuur kreeg slachtofferhulp aangeboden.

Vanaf 22 maart verschijnt Ons Elisabethblad. Daarin doen wij het hele verhaal uit de doeken in een brief aan de minister van Justitie en Veiligheid de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de burgemeester van Grave en de ambassadeur van Polen.

Ik vertel u dit nu alvast (in het kort) omdat er naar aanleiding van onze brief Kamervragen zijn gesteld en een delegatie uit Den Haag naar Grave komt om poolshoogte te nemen.Voor ons, als kerkbestuur, is namelijk een grens bereikt.

Wij kunnen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor ons gezamenlijk erfgoed niet meer dragen als er geen sprake is van tweerichtingsverkeer.

Deze kerk heeft een peperduur alarmsysteem en goede camera’s. Onlangs vroegen wij ons af of we een extern beveiligingsbedrijf moesten inhuren om onze kerkwachten te ondersteunen tijdens de vestingstedendagen, als duizenden mensen tegelijkertijd dit huis en haar schatkamer bezoeken. Het moet niet gekker worden.

Wij staan voor een open kerk, maar we kunnen het niet alleen. Wij vragen de gemeente, de provincie en het Rijk om steun. Er wordt meer van ons gevraagd dan wij kunnen dragen.

Daarom vragen wij om uw hulp in de vorm van deelname aan de Actie Kerkbalans, maar ook als kerkwacht.

Samen houden wij deze kerk open als huis van geloof, gemeenschap, gezamenlijke geschiedenis en dus gedeelde identiteit. Maar gezamenlijke verantwoordelijkheid betekent ook dat de gemeenschap onze last helpt dragen.

[Alex van Megen]