Zondag 11 juli 2021
H. Oda, beeld komt thuis, heilige om bij stil te staan
Dinsdag 6 juli krijgt het Graafse Domplein een beeld van de Heilige Oda. Het staat links van de ingang. Jarenlang kennen niet meer de allerjongsten onder ons haar als een van de beelden in twee nissen  bij de hoofdingang van ‘Sint-Henricus’. Naast ‘De Wijnberg’ ‘Het blindeninstituut’ aan de Hoofschestraat, geflankeerd door de Trompetter- en Bagijnenstraat.  Voor het andere beeld, van H. Henricus, loopt een opsporing, wellicht richting Noordrijn-Westfalen.

Waarlijk een monument…
Welke omzwervingen het beeld sinds de sluiting van ‘Henricus’ in 1965 en hierop volgende sloop maakt is ons nog even onduidelijk. Uiteindelijk via Ottersum en Stadsmuseum Grave spreekt het ons én onze vele bezoekers nu aan.

In en rond onze kerken koesteren wij wie ons vanouds op weg helpen. Zo ook hier in het bijzonder de Heilige Oda.
Oda (680-726) is de dochter van een koning van Schotland. Als jong meisje raakt zij blind en leeft een teruggetrokken leven, gewijd aan overweging en gebed. Haar vader hoort van wonderbaarlijke genezingen bij het graf van de heilige Lambertus in Luik en hij stuurt Oda hierheen. Bij de kerk van St. Lambertus, bidt zij vurig tot God dat Hij haar van haar blindheid geneest. Haar gebed wordt verhoord.
Haar vader wil haar nu aan een goede partij uithuwelijken, maar Oda zet haar leven van contemplatieve  leven voort en vlucht, uiteindelijk naar wat wij nu Brabant noemen. Hier mag zij een stuk land ontginnen rond de ‘berg’ waar zij woonde, vandaar de naam Sint-Oedenrode. Bij haar graf op de Odaberg zijn wonderen opgetekend en staat sindsdien de een na de andere Odakapel, tegenwoordig de St.-Martinuskerk.

In 1103 is deze eigenstandige, godsvruchtige koningsdochter heilig verklaard. Men roept haar aan in allerlei nood, maar bijzonder bij oogkwalen en ziekten aan het hoofd.
Voor haar komst naar Sint-Oedenrode verdrijft het aanhoudend gekrijs van eksters haar uit de omgeving van Weert. Vandaar dat zij veelal, net als nu op het Domplein, met een ekster staat afgebeeld.

Foto’s:
H. Oda thuis op het Domplein
Ansichtkaart met detailfoto HH. Oda en Henricus (© BHIC) met als tekst ‘Het huis waar blinden blijheid leren’.