Nieuws

Maandag 11 september 2023
(Grannies2Grannies Zomerserie 3/3): Mwamula Jane

Mijn naam is Mwamula Jane. Ik ben 62 jaar oud. Ik kom uit het dorp Bubugo-Bulondo en ben lid van de grootmoedergroep van Basooka Kwavula Pefo. Ik sloot me aan bij de oma-groep zodat ik nieuwe ideeën kon opdoen. Zoek vrienden, deel problemen.

In de steek gelaten en daardoor niet opgeleid
Ik ben geboren uit mijn overleden vader Edodoviko Mudawa uit Butalejja. Hij was boer. Mijn moeder was Nantalia Nawangoye maar helaas zijn beiden overleden. Mijn ouders hebben ons twee voortgebracht, mijn zus en ik, Nanjala Musubika. Ik kreeg geen opleiding omdat mijn moeder me bij mijn vader achterliet toen ik nog jong was en vader tegen die tijd net een tweede vrouw had getrouwd.

Door slechte omstandigheden jonggetrouwd
Ik ben op jonge leeftijd getrouwd vanwege de toestand thuis. Ik trouwde met mijn inmiddels overleden echtgenoot Balilaine Micheal als tweede vrouw. Hij had twee vrouwen. Samen hebben we zes kinderen voortgebracht waarvan er vier in leven zijn. Ik heb Nabiryo Christine, Mpamwenda Mangadalena, Basalagwaki Silista en Ngobi Matia die op suikerrietplantages werken.

Een man met meerdere vrouwen
Na de dood van mijn man overleed ook de eerste vrouw. Ik woon samen met mijn dochter Mangadalena, toen liet mijn dochter Silista een kind bij mij Nairuba Afua van 3 jaar achter en ging werken als dienstmeisje. Mijn zoon Patrick Kilego is overleden. Hij liet drie jongens en een meisje achter. Dat zijn Gimbo Shakirah (10 jaar in groep 5), daarna Kawondo Samadu (7 jaar in groep 2), Muloki Jovan (7 jaar in groep 2) en Kilego Shafik (8 jaar in groep 1).

Logeren, niet wonen
Ik logeer ook bij Kibirige Rahman, een zoon van mijn dochter Mpamwenda die hier bij mij thuis woont. Dan is Alilwa Makulina van 5 jaar een kind van mijn dochter Christine. Ze is buiten het huwelijk geboren en heeft geen vader. Mijn dochter verliet haar huis zodat ze wat werk zou vinden om een ​​school schoon te maken.

Graven naar mensen om te overleven
Om te overleven weef ik wat matten, maar graaf ook naar mensen zodat we wat geld kunnen verdienen om mijn kleinkinderen te onderhouden. Van mijn kleinkinderen is Shafik hiv-positief. Ons huis is te klein, oud en met een dak dat zwak, versleten en met stenen ondersteund is. We missen beddengoed en gebruiken een petroleumlamp. Het maakt de plaats rokerig en moeilijk om in te slapen, maar we hebben geen keus. Ik wou dat we een beter huis zouden krijgen, maar het is ingewikkeld.

We bidden dat er op een dag een wonder op onze weg komt.

Dat wonder is geschied. In de veertigdagen- en daarop volgende Paastijd hebben de parochianen uit Escharen, Gassel, Grave en Velp geld ingezameld voor Grannies2Grannies. In totaal drie huisjes zijn daardoor beschikbaar gekomen voor grootmoeder. De Oma die zich vandaag voorstelt heeft daardoor een huis voor haar en haar kleinkinderen. Pastoor en kerkbestuur bedanken álle gulle gevers. Zelfs met het allerkleinste steentje is een goed huis gebouwd.

https://grannies2granniesfriesland.nl/ 
QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.