Vrijdag 12 maart 2021
Veel dank, als herder nu samen met u verder op pad
Beste parochianen,
           vrienden, familie, bekenden,
           broeders en zusters,

Op zondag 28 februari 2021 mocht ik geïnstalleerd worden door bisschop De Korte als pastoor van de Sint Elisabethparochie met de kerken te Escharen, Gassel, Grave en Velp. Door de coronamaatregelen kon het niet worden wat de liturgie eigenlijk voorschrijft: “Om met zoveel mogelijk mensen aanwezig te zijn om te getuigen van dit heugelijke feit”. Maar anno 2021 is het dankzij internet dat wij met velen verbonden waren. Kerkomroep en het YouTube kanaal zorgden ervoor dat over de negenhonderd aansluitingen verbonden waren met de Elisabethkerk in Grave.

Dankzij WhatsAppberichten kwam ik erachter, dat mensen vanuit Lima, Washington D.C. , Jinja (Oeganda), Rome, vanuit Den Haag tot Zwolle, van Groningen tot Maastricht, Tilburg tot Egmond aan Zee verbonden met elkaar waren. Veel meer mensen dan wanneer dit niet via internet zou zijn uitgezonden, misschien een gevolg van de lockdown. Maar toch, de muziek en gebeden, de Eucharistie die we mochten vieren, het was even een stukje paradijs op aarde.

De vele, positieve reacties die ik mocht ontvangen geven hoop voor de toekomst. Maar hoe kunnen we dit gevoel nu vast houden, hoe kunnen we verder bouwen aan Gods koninkrijk hier op aarde? Laten we het bij dit moment of gaan we er iets mee doen?

In ieder geval wil ik u via deze weg danken voor de vele gebeden, al de kaarsjes die men heeft opgestoken. Verder voor de grote aantallen kaarten/brieven, de postbode heeft het druk gehad met de Hoofschestraat 23. Ik geniet nu van een pastorie die geurt naar de mooie bloemen, een wijnkelder die gevuld is met prachtige wijnen, uw financiële bijdrage al dan niet voor mij persoonlijk of aan de parochie geschonken, een mailbox die vol liep, WhatsApp- en sms-berichtjes. Voor dit alles veel dank en ik hoop dat ik als herder nu samen met u verder op pad mag gaan met onze pelgrimstocht door het leven.

Laten we ons in deze veertigdagentijd openen voor de genade en genezing van God. Samen op weg naar het Hoogfeest van Pasen!

Met vriendelijke groeten en Gods zegen,
Pastoor Herman Schaepman

Foto's: Quirijn van den Berkt