Nieuws

Zondag 15 november 2020
Bisschop benoemt pastoor per 1 januari in Lith e.o.
Mgr. dr. G.J.N. de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, heeft pastoor A.T.J.M. Aarden per 1 januari 2021 benoemd tot pastoor van de personele unie Heilige Benedictus. Hieronder vallen de parochie Heilig Hart van Jezus in Oss en de parochies van Lith, Lithoijen, Maren-Kessel, Oijen en Teeffelen. Dat betekent dat hem per dezelfde datum eervol ontslag verleend wordt als pastoor van de parochie H. Elisabeth, patrones van de caritas. Eind dit jaar verhuist de pastoor naar Lith. 
 
In de negen en een half jaar dat pastoor Aarden in Escharen, Gassel, Grave en Velp was, heeft hij de boel – van binnen en van buiten – opgeschud en zelfs op de kop gezet. Géén van de kerken ziet er nog hetzelfde uit als halverwege 2011. Het interieur van de H. Johannes de Doperkerk in Gassel is door de pastoor verrijkt. Tijdens een voetbalkampioenschap maakte hij Sint-Machuut uit Escharen de beschermheilige van het Nederlands elftal, terwijl hij – letterlijk – dag en nacht met de verfkwast in de weer was.
 
Hij schuwde zelfs de hoogwerker met fijngevoelige zwenkarm niet om de H. Lambertuskerk meer kleur te geven. Hetzelfde deed hij in Velp, waar hij onder andere een staakmadonna in ere herstelde en een veelbezochte dagkapel inrichtte. De kerstgroep werd gerestaureerd en kreeg een dagelijks toegankelijke plaats in de garage van de pastorie. Ook de Sint-Elisabethkerk van Grave kwam in de creatieve – scheppende – handen van de zielenherder. De door de pastoor zelf gemaakte kerstgroep trekt jaarlijks talloze mensen naar de ‘Dom’ aan de Hoofdwagt. Rechtdoorzee en recht voor zijn raap brak de pastoor – óók letterlijk – muren af en opende hij – eveneens daadwerkelijk – deuren die tot dan toe gesloten waren. Ook de deuren van ‘zijn’ vier kerken gingen dagelijks open. 
 
Pastoor Aarden heeft de schoonheid van de katholieke liturgie in haar volle rijkdom hersteld. Dat leidde tot een toename van het kerkbezoek met honderden procenten. “Niet het vele is goed, maar het goede is veel,” aldus de Graafse herder. Hij preekte dikwijls over de eenvoud. Daarin haalde hij de patrones van de parochie aan, de heilige Elisabeth van Thüringen. Hij gaf haar relieken een ereplaats in een nieuwe, sobere schrijn op het priesterkoor. Daarop bracht de pastoor de tekst aan uit Mattheüs 25: “Wat je gedaan hebt voor de minsten, heb je voor Mij gedaan.” Ter ere van haar schreef hij het parochiële Sint-Elisabethlied. De pastoor uitte zijn creativiteit immers ook muzikaal. Graag zat hij achter de monumentale orgels van Escharen, Gassel en Grave. 
 
Als geen ander wist de pastoor het geloof en de Kerk op laagdrempelige wijze voor het voetlicht te brengen. Meestal ging dat met zijn kenmerkende gevoel voor humor gepaard. In het oog springen de hilarische Pothuusburgermispreken, maar ook de zelfgemaakte palmezel met wie hij in coronatijd van stad tot dorp liep.
 
In pastoor Aarden verliezen Escharen, Gassel, Grave en Velp een rusteloze alleskunner die tot rust en zichzelf komt tijdens de viering van de eucharistie; een pastoor die mensen door de schoonheid van de liturgie via het goede van de Kerk naar de waarheid – Christus – brengt; een pastoor die weet hoe hij mensen, binnen en buiten de kerk, op een positieve manier verwondert en boeit; een pastoor die écht mens is onder de mensen, die de verschillende talen van de vriendschap spreekt en in staat is onvoorwaardelijk te vergeven.
 
Het vertrek van pastoor Aarden leidt in Escharen, Gassel, Grave en Velp tot verbijstering, teleurstelling en verdriet. Het kerkbestuur is hem dankbaar voor het vele goede wat hij voor de parochie in het algemeen en heel veel mensen in het bijzonder heeft betekend. Wij feliciteren zijn nieuwe parochianen met hun nieuwe pastoor. Zij zullen nog niet weten welke wervelwind op hen afkomt.
 
Mgr. De Korte laat weten dat hij per 1 januari een nieuwe pastoor voor Escharen, Gassel, Grave en Velp benoemt. Zodra de laatste formaliteiten zijn afgerond, worden hierover nadere mededelingen gedaan.
 
QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.