Dinsdag 19 mei 2020
Aangepaste Machutusbedevaart
Weliswaar aangepast
gaat juist in deze ingrijpende coronatijd
op Tweede Pinksterdag
de eeuwenoude bedevaart naar St-Machutus door.

Maandag 1 juni om 11 uur staat de Hoogmis in de parochiekerk van St.-Elisabeth in Grave geheel  in het teken van St.-Machutus. Deze is alleen mee te vieren via kerkomroep.nl St.-Elisabethkerk Grave.

Van 13 tot 17 uur is echter in Escharen de St.-Lambertuskerk open om, van jong tot oud, te bidden en een kaarsje aan te steken bij ‘Machuut’. Er worden gebeden uitgesproken en het monumentale orgel laat zich horen. Uiteraard gelden hierbij qua afstand en hygiëne de landelijke en diocesane richtlijnen.

Minstens sinds de achttiende eeuw kent Escharen haar Machutusbedevaart met pelgrims tot vanuit het Land van Maas en Waal en de omgeving van Kleef. St.-Machutus (rond 520 geboren in Wales, monnik en bisschop in Normandië en Bretagne)  spreekt men al eeuwen aan als beschermer bij verzwakking van ledematen, tot hulp en bijstand bij epilepsie, beschermer van zieke kinderen en behoeder tegen rampen die land en vee treffen.

Beeld St.-Machutus in St.-Lambertuskerk, Petrus Verhoeven, Uden ± 1800