Nieuws

Woensdag 22 juni 2022
Christus’ Hemelvaartkoor 40 jaar
Sacramentsdag, zondag 19 juni, blijkt dit jaar een dubbel hoogfeest Gemengdkoor Christus’ Hemelvaart viert namelijk haar robijnen jubileum.
 
Na een indrukwekkende Hoogmis met het jubilerende koor en vele kerkgangers in de St.-Elisabethkerk spreekt Mariëtte Stouthandel-Penning de Vries tijdens een samenkomen in de Hemelvaartzaal.
 
Van harte welkom,
Pastoor Herman Schaepman, dirigent Pollien Krebbers en echtgenoot Peter, organist Francy Nuijen en echtgenoot Twan, jubilerende koorleden van het Christus’ Hemelvaartkoor, oud-koorleden en belangstellenden,
 
Op 1 april 1982 is het Christus’ Hemelvaartkoor opgericht.  Dit was een initiatief van pastoor Van den Hurk en het toenmalige mannenkoor. De leden gingen dames werven om een gemengd koor op te richten. Veel gezelliger natuurlijk!!!
Het eerste bestuur bestond onder andere uit Leo Rensen, voorzitter, Pollien Krebbers, secretaris, en Jos van Halen, bestuurslid.
 
Bevorderen van de beleving van de Eucharistie en het stimuleren van de samenzang
Het doel van het koor was het bevorderen van de beleving van de eucharistievieringen en het stimuleren van de samenzang (2x). Dit doel is in de loop der jaren niet veranderd!
Het koor stond onder leiding van Mevrouw Tiny van Velzen. Daarna is Jan Lamers dirigent geworden.
We hebben verschillende organisten gehad, onder andere Charles Hoofd, Riet van den Broek, Gerda Vos en tot op heden Francy Nuyen. In 1989 werd Theo Stouthandel dirigent. Hij is dat gebleven tot hij ziek werd in 2015. In die dagen  bestond het koor uit 45 leden!!
 
Pijnlijk
In 2001 sloot de Christus’ Hemelvaartkerk zijn deuren en verhuisden we mee naar de St.-Elisabethkerk. Dat ging gepaard met veel  frustratie en verdriet van een aantal koorleden, die de Christus’ Hemelvaartkerk mee hadden opgebouwd. Enkele zangers konden de overstap niet maken en haakten af.
 
Feestelijk
In zijn bestaan heeft het koor heel wat feestjes gevierd. Vaak werden er liedjes gemaakt en sketchjes opgevoerd.
Een greep uit die goede oude tijd:
  • Boogschieten bij het Cloveniersgilde in de Hampoort, gevolgd door een diner in het Wapen van Grave (dat waren nog eens tijden)!
  • Een verrassingsbezoek bij ons thuis toen Theo Abraham zag. Iedereen wist het, behalve Theo!
  • Een feestje bij de bowlingbaan in Nijmegen,  bij Café Hanneke in Weurt, bij Hoogeerd in Niftrik, de Brouwketel in Escharen enz.
  • In 2006 werd Wim van Delden, toenmalig voorzitter van het koor, Prins Tita XXVIII. Door een aantal leden werd er voor ieder koorlid een geel rode sjaal gemaakt, die gedragen werd tijdens de Carnavals-mis. En we gingen natuurlijk naar de receptie!
  • In 2007  werd het 25 jarig bestaan gevierd bij Moeke Mooren in de Gouden Ham. We begonnen met een boottocht. Helaas had pastoor Janssen, die ook uitgenodigd was, de boot gemist….
In dankbare herinnering
Theo werd  in juni 2015 ernstig ziek en kon van de ene op de andere dag niet meer dirigeren. Na een kort ziekbed overleed hij op 14 oktober 2015.
Hij werd door iedereen erg gewaardeerd en zijn overlijden had een grote impact op het koor.
Samen met kamerkoor Muzimare en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuiskoor  namen we  afscheid van Theo, tijdens een indrukwekkende, enorm druk bezochte dienst.
Het thema, net als de uitvaartmis door Theo zelf  bedacht en samengesteld, was: Precious Lord, take my hand.
 
‘En Francy zag dat het goed was…’
Daarna heeft Francy de rol van organist-dirigent met  veel geduld en kundigheid op zich genomen Zij heeft het koor door de eerste  moeilijke maanden gesleept.  Zoals ze nu nog steeds van achter het orgel toeziet op het koor, af en toe de tenoren onopvallend extra ondersteunend en altijd met een grote glimlach op haar gezicht. Ik denk vaak, als ik haar zo zie zitten achter het orgel: en Francy zag dat het goed was….
Op het laatste moment komt ze vaak  binnen hollen, rechtstreeks van een andere dienst, vlug de muziek bij elkaar zoeken en ze is er weer klaar voor!
Hulde en dank, Francy!!! Een bloemetje voor jou als klein blijk van een hele grote waardering. Blijf nog heel lang bij ons! Applaus…
 
Pollien, soms ‘kost het wat meer’
In 2017 wordt Pollien onze dirigent. Pollien heeft bij ons koor allerlei functies gehad: secretaris, sopraan, dirigente, alt!
Bij de oprichting van het koor was Pollien secretaris, maar  ze heeft alle 40 jaar niet volgemaakt, want ze heeft ook een aantal jaren “functie elders” gehad. Nu dirigeert ze ons koor al weer 5 jaar met vaste hand!!! Nooit te beroerd om iets te herhalen, hoewel ze vaak dreigt dat dat extra duur is! Kost wat meer, zegt ze dan. Maar ze presenteert nooit de rekening.
Lieve Pollien dank voor alles wat je doet en blijf ons koor nog heel lang dirigeren. Applaus…
 
Vol nieuw elan
2020 en 2021 waren zware jaren voor het koor. Net voor Pasen in maart 2020 ging Nederland op slot vanwege Corona. We hebben maanden niet kunnen zingen met z’n allen. Hoe moesten we verder? Met de feestdagen heeft het bestuur een attentie met een bemoedigend woordje bij de leden gebracht. Juist tijdens de feestdagen misten we het zingen.
In september 2021 zijn we weer voorzichtig begonnen.Helaas haakten enkele leden af. Met een kleinere groep gingen we weer van start en dat voelde fijn. Tot er weer ingegrepen werd en we nog maar met 4 mensen mochten zingen.
Gelukkig is deze tijd voorbij en kunnen we weer uit volle borst zingen. We kregen versterking van enkele leden van het opgeheven zangkoor uit Velp en nog enkele nieuwe leden. Daar zijn we erg blij mee en vol nieuw elan gaan we verder!
 
Nog een paar feitjes:
  • We kregen eens bezoek van Sinterklaas, die een lang gedicht voorlas en verdacht veel op pastoor René Aarden leek!
  • En de ijsje tijdens een bloedhete repetitie.
  • Verjaardagskaarten worden al jaren trouw  verstuurd door Martha Hoogers.  Dank je wel, Martha, het is een leuke traditie. Applaus…
  • Iedere derde dinsdag van de maand werd de Eucharistieviering in Maaszicht en later in de Catharinahof gezongen door het Christus’ Hemelvaartkoor.Dit is  gestopt door Corona en wordt waarschijnlijk ook niet meer opgestart om allerlei redenen.
  • Wij hebben in de loop der jaren ook heel wat bruiloften en uitvaarten gezongen. Helaas de laatste jaren meer uitvaarten dan bruiloften…
Tja, ons 40 jarig jubileum!
Ga daar maar aan staan: 40 jaar trouw iedere week present zijn. Wie  kan dat nou opbrengen?!
Anne Marie!!! Daarnaast ben je ook 40 jaar lector in de kerk. Dat kunnen we toch niet zo maar voorbij laten gaan!
 
Lieve Annemarie!
Lieve Anne Marie: 40 jaar lid van ons Christus Hemelvaart koor. Jarenlang altijd aanwezig, van jou kon men altijd op aan. In het begin zorgde je, samen met enkele andere koorleden, voor de koffie en thee. Iedere dinsdagavond met een thermoskan verse koffie op pad!
Ik kon niet meer achterhalen wanneer jij het secretariaat overnam, (ik wilde dat niet aan jou vragen, dat snap je wel), maar dat is in ieder geval al heel lang. Altijd accuraat, je hield alles bij en als het bestuur bedacht dat er iets moest gebeuren had jij het al gedaan bij wijze van spreken.
Als wij moesten zingen zorg jij ook altijd voor een inlegvel in het misboekje, zodat iedereen ook de gezangen mee kon zingen.
Leuke kerstkaarten ontwerpen, uitnodigingen maken.. jij kon dat allemaal.
Je bent ook kritisch: “Het is nog niet naar mijn zin” zeg je dan.  En je priegelt net zo lang tot het wel naar je zin is!
 
Lieve Anne Marie, ‘het heeft de koning behaagd…’  O nee, dat lintje heb je al. Ik vind het zo leuk dat Theo er toen aan heeft meegewerkt dat jij een  lintje van de koningin hebt  gekregen! Temeer, omdat ik jou nu ook een onderscheiding mag overhandigen:
Lieve Anne Marie, het heeft de Gregoriusvereniging behaagd jou deze gouden medaille en dit gouden hangertje toe te kennen voor jouw verdienste: 40 jaar trouw lid van het Christus’ Hemelvaartkoor en 40 jaar lector in de St.-Elisabethkerk.
Met heel veel dank en waardering voor jouw trouwe en loyale inzet, 40 jaar lang!!
Charlotte, wil jij de gouden medaille bij je moeder opspelden? En het hangertje omhangen?
Daar hoort ook nog een bloemetje bij! Lang zal ze leven!!!
 
Lieve koorleden
Lieve koorleden, we gaan er na de vakantie weer een mooi muzikaal jaar van maken. Dank voor jullie trouw om iedere dinsdagavond weer present te zijn! Alleen samen kunnen we er iets moois van maken.
 
Dank en waardering, kerkbestuur, parochie, aanwezigen
En dan wil ik ook nog graag dank en waardering uitspreken voor het kerkbestuur, dat dit bescheiden feestje mede mogelijk heeft gemaakt.
Het prachtige misboekje is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Anne Marie Reffeltrath  en Alex van Megen. Het is echt heel erg mooi geworden!
Namens het Christus’ Hemelvaartkoor dank ik U allen voor uw blijken van waardering.
 
Op naar de vijfenveertig…
De beroemde band De Dijk stopt na 41 jaar. Nou, dat zijn wij nog lang niet van plan! Op naar de 45!!!
Wij hopen U nog vaak te verrassen met mooie muziek ter ondersteuning van de Eucharistieviering  in onze prachtige St.-Elisabethkerk.
Straks gaan we nog een toost uitbrengen op ons 40-jarig jubileum, om een uur worden alle koorleden en genodigden verwacht in de foyer.
 
Een fijne zondag voor U allen!!!
 
 
QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.