Zaterdag 27 oktober 2018
Ik, Maria van Gelre. Gaat u mee?

Reist u op zondag 4 november mee naar Nijmegen?

In museum Het Valkhof te Nijmegen is sinds kort de expositie ‘Ik, Maria van Gelre.' De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek’ te zien. Het juweel van deze expositie is het 600 jaar oude gebedenboek van Maria van Gelre. De expositie is reeds een groot succes, daar in de eerste 5 dagen meer dan 3.000 bezoekers Het Valkhof hebben bezocht.

Tijdens het zondagse koffiedrinken na de Hoogmis werd het spontane idee geopperd om met een groepje parochianen de expositie te gaan bezoeken. Meerdere parochianen wilden deze bijzondere expositie immers bezoeken, er boden zich spontaan chauffeurs aan om naar Nijmegen te rijden.

Op zondagmiddag 4 november om 13 uur vertrek vanaf het Domplein bij de St-Elisabethkerk in Grave. Wilt u ook mee naar ‘Ik, Maria van Gelre’ in het Valkhof?

Mail naar algemeen@st-elisabethparochie.nl  o.v.v uw naam en telefoonnummer.
U kunt uw deelname ook aan Roland Eijbersen melden.

M A R I A    V A N    G E L R E

Marie d’Harcourt wordt in 1380 geboren aan het Franse hof. Op 5 mei 1405 trouwt Marie met Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Ze is opdrachtgeefster van een uitzonderlijk gebedenboek, dat tot de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland behoort.

Marie d’Harcourt is een nichtje van de Franse koning Karel VI en verkeert al op jonge leeftijd in de allerhoogste hofkringen. Als tiener wordt Marie hofdame bij  Valentina Visconti en Louis d’Orléans, de broer van de koning.

Op 5 mei 1405 trouwt Marie met Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Het is een gearrangeerd huwelijk met een politiek doel: de goede banden tussen het hertogdom en het Franse hof verstevigen. Als ze 10 jaar getrouwd is, laat Maria een uitzonderlijk gebedenboek maken. Met ruim 1.200 pagina’s is het omvangrijker en dikker dan alle vergelijkbare gebedenboeken die we kennen.