Vrijdag 30 juli 2021
‘Moge zij in Gods Naam rusten in Vrede’
Binnen de muren rond Graafse St.-Elisabethkerk ligt aan de Maaszijde al jaren een indrukwekkend verstillende ruimte. Zomaar schuifelende en snuffelende toeristen weten deze dankbaar te vinden.
Het is alweer enkele jaren geleden, dat zich hier een Beeldentuin manifesteert. Ondanks alle inzet, kwaliteit en zorg doet ‘Kijken en niet kopen’ de exploitanten in 2012 de das om.

Onze parochie pakt zelf de handschoen op en richt deze ruimte uitnodigend in als Urnentuin. Mei 2015 zegent een ingewijde Mgr. Wim van der Valk deze daartoe in. Betrokken, voormalig kanunnik is vanuit Antwerpen tevens de schenker van de in onze Dom en op onze website gekoesterde Staakmadonna, onze ‘Goede Moeder’.

De eerste urnen vanuit onze parochie volgen schoorvoetend. De laatste jaren loopt het echter qua laatste rustplaats voor parochianen en na overleg met het parochiebestuur eventueel andere Gravenaren storm. Jegens met name mogelijk te overlijden Gravenaren lijkt dit oneerbiedig gezegd. Eerbied voor deze rustplaats gebiedt ook, dat men niet ‘ongefundeerd lang’ voor een mogelijk overlijden een rustplaats bij onze parochie kan vastleggen.

Parochiebreed dankzij zorg en inzet van velen
Zoals op bijgaande foto’s te zien is de Urnentuin in stappen nader ingericht. Alle lof…
Nou ja, nabestaanden met deze zomer open schoentjes komen dankbaar dagelijks, maar gaan dankzij de kleine kiezeltjes op paden met pijnlijke voeten naar huis.
Onze parochie is naar overledenen en nabestaanden dankbaar deze rustplaats in de schaduw van onze St.-Elisabethkerk te mogen aanwenden.

Onze kwetsbare kanten kennen wij als parochiegemeenschap. Maar dankzij fikse investeringen en veel toegewijde vrijwilligers krijgen overledenen op de parochiekerkhoven van Velp, Escharen, Gassel en in deze Urnentuin alle mogelijke zorg:  ‘Requiescant in Pace…’