Nieuws

Maandag 26 september 2022
Energiecrisis raakt ons én een kaars kost straks meer
Energiecrisis treft ook de kerken in de parochie
 
De coronacrisis heeft de financiële positie van de parochie van zwarte cijfers diep in het rood gebracht. Dat betekent dat we interen op het vermogen, immers de bijdragen van parochianen lopen – om verschillende redenen – terug. Het kerkbestuur doet er alles aan om het tij te keren. De energiecrisis maakt dit er echter niet gemakkelijker op. Net als alle huishoudens staat de Kerk voor een enorme uitdaging. Elektriciteit en gas zijn onbetaalbaar, waardoor het onmogelijk is de kerken in Escharen, Gassel, Grave en Velp te verwarmen. 
 
Tegelijk met deze ingewikkelde situatie is het zaak om de kerken te verduurzamen. Op dit moment worden oplossingen gezocht. Deze variëren van warmtekussens (voor de korte termijn) en moderne infraroodpanelen op langere termijn. Het eerste onderzoek is afgerond, er wordt een offerte verwacht. Tegelijkertijd organiseert het bisdom van 's-Hertogenbosch een aantal informatieavonden over deze thematiek. Het is nog niet bekend welke mogelijkheden en beperkingen er zijn. 
 
Het kerkbestuur heeft direct-betrokken vrijwilligers gevraagd wat men vindt van het vieren van liturgie in een onverwarmde kerk of het – inclusief het eigen koor – uitwijken voor de vieringen op zondag om 9.30 uur naar de kloosterkerk in Velp. Deze wordt immers duurzaam verwarmd en drukt niet op de exploitatie van de parochie.
Bij dezen wordt tevens aan parochianen gevraagd hun licht hierover te laten schijnen.
Reacties kunnen per mail gezonden worden aan bestuur@st-elisabethparochie.nl
 
Kaarsen worden duurder per 1 november
 
De verslechterende financiële positie van de parochie en de gestegen kosten vragen om dappere maatregelen. Het is onvermijdelijk dat de prijzen van de kaarsen verhoogd worden. Ook het assortiment wordt aangepast. Zo stopt de verkoop van waxinelichtjes en bieden we, naast twee formaten noveenkaarsen, nog slechts één (groot) formaat kaarsje aan. 
 
De prijsverhoging gaat per 1 november in. Vanaf dat moment zijn alle prijzen in alle kerken hetzelfde. Het kerkbestuur rekent op het begrip van parochianen en overige bezoekers van onze kerken en dagkapellen. 
 
QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.