Nieuws

Vrijdag 28 februari 2025
Update HH. Vincentius en Antonius van Paduakerk (Velp)
Het laatste updatebericht vanuit de zijde van het kerkbestuur dateert alweer van een tijd geleden. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden.
 
Hoe zat het ook alweer?
Zoals bekend was de laatste reguliere viering in de HH. Vincentius en Antonius van Paduakerk op Tweede Kerstdag in het jaar 2022, waarna op 30 april 2023 de kerk gesloten is voor eredienst en andere activiteiten. Het is de ambitie van de parochie om het gehele ensemble van de Velpse parochiekerk, dat wil zeggen: kerkgebouw, pastorie, parkeerplaats en tuingronden, te vervreemden. Het Velpse kerkhof blijft (uitdrukkelijk!) in bezit van de parochie.
 
De lokale Werkgroep Herbestemming Vincentiuskerk Velp is ondertussen aan het onderzoeken of het kerkgebouw gebruikt kan worden als gemeenschapsaccommodatie (dorpshuis) voor het dorp. Via eerdere berichten is de voortgang in deze gedeeld.
 
Werkgroep aan zet
De lokale Werkgroep Herbestemming Vincentiuskerk Velp is zoals gezegd bezig met een haaldbaarheidsonderzoek. Dit plan richt zich enkel op het kerkgebouw en de werkgroep heeft met de gemeente daarover overlegd. De gemeente heeft daarbij aangegeven niet de ambitie te hebben om eigenaar van het nieuwe dorpshuis te worden. Tevens werd gevraagd om een aangepast plan wat de werkgroep opvolgde.
 
Het is de verwachting dat op korte termijn de gemeente met een eerste reactie op dit aangepaste plan van de lokale werkgroep komt. Het kerkbestuur wacht de uitkomsten van dit bilaterale overleg tussen werkgroep en gemeente af, terwijl het medewerking verleend aan de verzoeken van de lokale werkgroep die het tussentijds ontvangen heeft.
 
Overzicht medewerking vanuit de parochie
In de afgelopen periode heeft het kerkbestuur het genoemde haalbaarheidsonderzoek ondersteunt met concrete medewerking:

- Er is meerdere keren toegang tot het kerkgebouw verleend in het kader van schouwingen.
 
- Er is, na akkoord bisdom, een machtiging aan de lokale werkgroep afgegeven voor subsidie herbestemming monumenten. Dit is gedaan vanuit het kerkbestuur aangezien de parochie eigenaar is van het onroerend goed.
 
- In februari heeft de lokale werkgroep een verzoek ingediend om een inspectierapport en onderhoudsplan van de kerk (voor de komende zes jaar). Dit is nodig voor de zogenaamde “SIM”-subsidie waar de lokale werkgroep geïnteresseerd in is en waarvoor de aanvraagperiode tot en met 31 maart a.s. loopt. Gevraagd is of het kerkbestuur, als eigenaar van het kerkgebouw, bereid is om de subsidieaanvraag in te dienen.
 
Het kerkbestuur heeft deze vragen in de vergadering van 13 februari behandeld. Het heeft vervolgens ruggespraak gehouden met de staf van het bisdom van ‘s-Hertogenbosch. Besloten is dat het kerkbestuur opdracht verleend aan de Monumentenwacht om een inspectie uit te voeren en daarvan een rapport op te stellen. Deze inspectie is op maandag 24 februari uitgevoerd en het inspectierapport is ter beschikking gesteld aan de lokale werkgroep.
 
In overleg met het bisdom van ‘s-Hertogenbosch is het kerkbestuur bereid de SIM-subsidie-aanvraag in te dienen. Zoals in het bisdom en ook in deze parochie gebruikelijk is, zal het zesjarig-onderhoudsplan door het diocesane bouwbureau worden opgesteld. Dat Bureau heeft een enorme expertise inzake het betreffende kerkgebouw en alle processen/procedures rondom de SIM. Onze regionale bouwadviseur, ir. Theo de Groot, is bereid gevonden om op korte termijn een plan op te stellen en de aanvraag van de SIM-subsidie voor te bereiden, zodat het kerkbestuur deze vervolgens kan aanvragen.
 
- Alle andere geïnteresseerde partijen die zich ondertussen melden bij de makelaar van de parochie, zijn op ‘on hold’ gezet in afwachting van het proces om te komen tot realisatie van het dorpshuis.
 
Ook nog overleg van de Brede Werkgroep Herbestemming
De Brede Werkgroep Herbestemming HH. Vincentius en Antonius van Paduakerk is op 26 februari samengekomen. Dit overlegplatform bestaat uit deelnemers van de lokale Werkgroep Herbestemming Vincentiuskerk Velp, de gemeente Land van Cuijk en het parochiebestuur. Hierbij zijn de laatste ontwikkelingen gedeeld, als ook de status van het aangepaste plan van de lokale werkgroep.
 
Tijdens dit overleg heeft het parochiebestuur de wens op tafel gelegd om voor 1 juni te komen met een schriftelijke getekende overeenkomst met ontbindende voorwaarden tussen partijen. In april zal een volgend overleg van deze “brede werkgroep” worden gehouden. 
 
Verhuizingen
De parochiekerk in Velp had aan de binnenzijde van het gebouw drie grote schilderijen boven de hoofdingang hangen. Het kerkbestuur wilde deze religieuze kunstwerken een mooie nieuwe plek geven binnen onze parochie. Aangezien de Kloosterkerk in Velp al rijkelijk gedecoreerd is en het lastig was om de enorme kunststukken in te bedden in het geheel, zijn de schilderijen overgebracht naar de St. Elisabethkerk. Wie de afgelopen zondagen daar de kerk bezocht heeft, ziet ze hangen aan weerskanten van het hoogkoor. Tevens kende de parochiekerk van Velp een grote communiebank. De Kloosterkerk had er al één en dat is voldoende. De communiebank is daarom overgeplaatst naar de Mariakapel in de St. Elisabethkerk. Een laatste verhuizing die heeft plaatsgevonden: inmiddels zijn de bewoners van de pastorie in Velp ook gewisseld.
 
Zodra er weer ontwikkelingen te melden zijn, deelt het kerkbestuur deze via de gebruikelijke communicatiekanalen van de parochie (nieuwsbericht op de website, via de digitale nieuwsbrief).
 
QR-code

Doneren?

Scan de QR-code of klik op de afbeelding om een donatie te doen via Givt. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden.